Jag kan inte så mycket om undanvindssegling, brukar vara mest tuta och köra. Efter en lång koncentrerad kryss har det varit skönt att få vinden i ryggen, njuta av en värmande sol och kunna slappna av lite grann. På nittiotalet, seglandes Banner 30 brukade jag gå ner i ruffen och värma Bullens varmkorv på spritköket under spinnakergången. I Lasern är det lite annorlunda. På undanvinden kan man tjäna mycket på att skära, leta efter ”byar” och falla av och surfa när man finner dem. Eftersom man dragit upp centerbordet blir jollen dock rank och det krävs fullt fokus och hög grad av koncentration för att behålla kontrollen, särskilt under gipparna.

En ”ny” taktikkompass  TackTick Racemaster har inhandlats till SWE 178. I huvudsak för att bättre kunna märka av och slå på skiften på kryssarna. Lite research har dock gjort mig varse om att använda kompassen under undanvindarna, för att kunna maximera båtfart. skärning i kombination med kortast väg till märke. Det är ju tämligen logiskt egentligen. Med lite skärning maximeras farten och genom att gippa på skiften kan man segla kortare väg till märket.

Hos Searchmagazine finns det en väldigt bra artikelserie med flera taktiktips .Taktiktipsen är väl illustrerade och pedagogiska. Victor Västernäs har bl.a. skrivet om vad man behöver tänka på undanvinden under rubriken länstaktik.

Ett tips till strategen ombord är att hålla koll på om vinden är höger eller vänstervriden när man börjar närma sig märket på kryssen. Det avgör, tillsammans med några ytterligare faktorer till om det kan vara lönt att gippa direkt efter rundning av kryssmärket.

För egen del ombord på SWE178 så bör vi fokusera på manövrar i första hand. Få lyckade sättningar av spinnakern ännu färre lyckade gippar under säsongen 2014 manar till träning. Vi måste lära oss gå före vi kan börja springa…

Marcus Lickershamn 2015
After sail efter tre timmars spinnakersegling från Visby till Lickershamn


Illustration: Searchmagazine
Illustration: Searchmagazine, länstaktik
Högervriden eller vänstervriden vind – seglingstaktik på undanvinden

Lämna ett svar