Expresslogga_miniSailing_Båstad

Hamnen-Bastad_redigerad

Sveriges Expresseglare är stolta över att kunna presentera att de Öppna Svenska Mästerskapen i Express under 2016 kommer att genomföras i Båstad, med Sailing Båstad som arrangörer. Det är under seglarveckan i Båstad vecka 31 som SM kommer att avgöras med seglingar under torsdag till lördag den 4-6 augusti 2016.

I pittoreska Båstad har arrangörerna Sailing Båstad under de senaste sex åren arrangerat många stora arrangemang, från EM i Drake och VM i Farr 30 till Junior-SM, som under 2015 lockade 525 seglare i 10 olika klasser. Och icke att förglömma Mästarnas Mästare som årligen bjuder in alla svenska mästarna i de olika seglingsklasserna och som sedan 2010 avgjorts i just Båstad.

Expressklassen har ända sedan dess födelse 1979 varit en av Sveriges största kölbåtsklasser som årligen lockar många båtar till mästerskapen. Så sent som 2014 var det 53 båtar på startlinjen i Marstrand, men även utanför Sveriges gränser är Expresseglingen stor. Under Nordiska Mästerskapen i Oslo 2014 var det hela 110 båtar på startlinjen, och det samlas stora entypsfält även i Danmark, Tyskland och Finland.

– Jag hoppas att vi ska kunna närma oss deltagarantalet från Marstrand 2014, för bättre förutsättningar finns inte; Båstad ligger relativt nära Danmark, Tyskland och Norge, det ligger lättillgängligt utmed motorvägen, och de har Sveriges bästa arrangörer som år efter år arrangerar oerhört proffsiga tävlingar. Att sedan få segla i fantastiska Båstad mitt under seglarveckan med alla dess aktiviteter är pricken över i:et, förklarar Daniel Stenholm, SM-ansvarig från Sveriges Expresseglare.

– Mina egna erfarenheter från arrangemang av Sailing Båstad är väldigt positiva. Ytterligare en fördel för oss Expresseglare är att vi kan kombinera deltagande på SM i Båstad med deltagande på vårt Nordiska Mästerskap i Kerteminde vecka 33 med smidig logistik, då vi har möjlighet att ställa våra båtar i närheten efter SM. Vi ses i Båstad, säger Björn Österberg, ordförande i Svenska Expressförbundet.

– Båstad är en fantastisk seglingsarena med närhet till allt. Seglingsområdet ligger precis utanför hamnen och Laholmsbukten kan bjuda på spännande vindar och stora vågor. Vi tycker att det ska bli fantastiskt roligt att få en av Sveriges största kölbåtsklasser till oss och vi ska se till att detta blir det bästa Express SM:et någonsin, berättar Pekko Svensson, projektledare från Sailing Båstad.

Preliminärt program
Onsdag 3 aug: Sjösättning hela dagen. Tune up. Invigning på kvällen.
Torsdag 4 aug: Seglingsdag 1. After Sail
Fredag 5 aug: Seglingsdag 2. Regattamiddag på Peppes Bodega.
Lördag 6 aug. Seglingsdag 3. Möjlighet till upptagning direkt efter sista racet. Prisutdelning.
Söndag 7 aug: Upptagning från kl 08.

För mer information, kontakta Daniel Stenholm på 070-6305848 eller daniel@expresseglare.se.

Express SM 2016 i Båstad!

Lämna ett svar