Express SM

Intervju med Sailing Båstad inför Express SM

_MG_5027

Foto: Search Magazine

Den 4-6 augusti är det dags för Express SM i Båstad. Arrangörer är Sailing Båstad med Pekko Svensson i spetsen. Expresseglare.se har fått en intervju med Pekko inför förberedelserna.

Vad kommer det sig att Båstad blivit en seglarmetropol?
Båstad ligger vid havet med fina seglingsvatten. Det går snabbt och lätt att ta sig ut till banan och vädret i början på augusti är vanligtvis bra. Hamnen är liten vilket skapar en känsla av närhet. Man kan ha olika bilder i huvudet av Båstad och de flesta har nog en positiv av bl.a. tennis, golf, promenader, natur, barer, restauranter etc. Båstad har något för alla vilket gör att även de som följer med och inte seglar har en bra tid.

pekko_svensson

Pekko Svensson

Hur laddar ni inför seglarveckan?
Seglarveckan är en angelägenhet för Båstads besöksnäring. Kommun och näringsliv har bestämt att seglingen är prioriterad och att segling skall vara en av hörnstenarna i Båstads image, precis som tennisen är. På så sätt breddar man Båstads roll som en ort där attraktiva arrangemang äger rum. Lokalt näringsliv sponsrar segling och Seglarveckan växer för varje år. Förra året hade vi EM i Drake som måste ses som ett internationellt arrangemang med hög status. I år är det SM i Express samt EM i Farr 30 och Västkustregatta för Starbåt.

Vi har som vanligt ett gediget program för den aktiva familjen. My Sailing Camp pågår hela veckan med massor av roliga vattensporter. Testa SUP, Havskajak, Vattenboll. Prova att segla C55 med duktiga instruktörer. På lördagen har vi ett helt nytt och unikt motionslopp, www.therivierarace.se . Start och mål på Båstad strand och du väljer själv gren. Vindsurfing, SUP, Kajak eller Swimrun. Banan är tuff och här gäller det att utmana sig själv. Vi satsar på en egen Seglarveckan Nightclub som självklart är på klassiska Pepes i hamnen. Torsdagen har ett helt eget program. Tillsammans med Gränslösa Möten arrangerar vi Seglarveckans Näringslivsdag med tema Hållbarhet.

Arrangemanget växer och vi vill erbjuda en Seglarvecka för hela familjen och oavsett väder. Mer info finns på www.seglarveckanbastad.se

Foto: Johan Granath

Hur brukar vädret, vinden, strömmarna vara i Båstad vid denna tid på året?
De flesta kanske drömmer om 8 m/s sjöbris och så kan det bli. Beroende på vindriktning och styrka så ändras förhållandena radikalt.  Om det piper ifrån nordväst så kan det bli 3 meter höga vågor och blåser det från Hallandsåsen (frånlandsvind) så blir vinden lätt vridig. Vi har hittills, i princip alltid genomfört alla seglingar och i augusti så är nog seglingsförutsättningarna bäst. Förra året under EM i Drake hade vi dock en dag bleke. I Båstad finns inga tydliga strömmar som i Öresund eller i Marstrand. Det kan finnas lite ström beroende på variation i lufttrycket men strömmarna är normalt inget man behöver fokusera mycket på.

Vad brukar vara avgörande vid banseglingar i Båstad?
Min uppfattning är att vinnaren nog är den som kan hantera alla förhållanden. Både lättvind i smult vatten och hård vind med 3 meters vågor.

Hur planerar ni seglingarna?
Onsdagen den 3:e augusti är det registrering, sjösättning och säkerhetskontroll. Tune up race startar kl 15 så att seglarna kan känna på vattnen utanför Båstad. SM pågår torsdag, fredag och lördag med planerade 3 seglingar per dag. Mer info hittar du  här http://seglarveckanbastad.se/race-info/

Expresserna går på en bana och Farr 30 och Starbåt på den andra.

Peppes_06

Pepe’s Bodega

Några kul kringarrangemang?
Självklart planerar vi det. Båstad är sommarstaden där det händer något för alla. På onsdag kväll är det invigning kl 19. Varje dag kör vi ett After sail i hamnen och på fredag kväll är det BBQ på klassiska Peppes Loft.

Då SM seglingarna avslutas på lördagen är det prisutdelning i hamnen så snart vi kan efter sista båt gått i mål. Sommarkvällen är fri och upptagning gör vi på söndagen.

All information inför Express SM hittar du på: seglarveckanbastad.se

Slutligen så vill jag och all som är med och arbetar med Express SM hälsa er hjärtligt välkomna till Båstad och vi kommer att göra allt för att det skall bli så bra som möjligt.

Vi fixar det mesta men ni får stå för seglingen!

Välkomna!

 

No comments yet.

Lämna ett svar

Webmaster: Daniel Stenholm