Expressbryggan i Saltsjöbaden är kanske klassens hjärta i Sverige. Totalt ligger ca 35 Expresser vid bryggan där man har tillgång till egen kran för sjösättning och masta på och av. Utanför bryggan ligger kluriga Baggensfjärden med sina vikar och höga berg som gör att det lätt blir skiftande och byig vind. Här samsas KSSS juniorverksamhet med F18, J70, mini tolvor och SRS seglingar. Det finns också en läcker restaurang i gästhamnen med solnedgång, bra meny och god öl. Saltsjöbaden är verkligen Stockholms seglarmecka.

På onsdagarna ordnar vi själva en träningsverksamhet där vi lägger en bana och genomför några snabba race. Vi kallar det Wednesday Sailors. Vinden är oftast lätt och det blir spännande seglingar med trevlig stämning. Det är kul att se att det fortfarande kommer nya båtar till bryggan med unga besättningar som har gått ihop och köpt sig en Express. Många väljer att bara använda båten för kompisseglingar medan andra väljer att prova på kappsegling. Expressen är verkligen en racer/cruiser som dessutom är billig att köpa och kappsegla tack vare våra enkla klassregler.

I år har vi genomfört 8 onsdagsseglingar och vi seglade en endagarsregatta nu i lördags den 9e september som final. Ni hittar all information på vår Facebooksida Stockholmexpresseglare. Vill ni hänga på eller veta mer om vår verksamhet så är det bara att kommunicera där.

Inför i år hade flera rustat sina båtar ordentligt och tagit ett steg fram i utvecklingen. Det märktes inte minst på SM då vi hade 7 av 8 Stockholmsbåtar bland de 14 bästa av 31 startande. Och det är jämnt. Den båten som hade ett dåligt SM var 468 Kokaburra. Men det är den båten som är bäst i stan just nu och vann både Wednesday Sailors och Höstcupen. Tyvärr bröt Kokaburra masten vid NM i Båstad och skeppare Max Koszela kom då ner på en onsdagsträning och hängde med en av de nya båtarna. Han gav allt och lärde ut massor av båtmeck och seglingsteknik mm. Och det är precis så Expressbryggan ska fungera. Vi hjälps åt och har kul med vår segling.

Välkommen du också.

En rapport från Expressbryggan i Saltis

Lämna ett svar