Express SM

Solen lyste över 40-års firande Expressseglare

Expresserna firande sitt 40-års jubileum med en fullspäckad seglarvecka i Båstad. Veckan inleddes på tisdagen med Arne K Larsen, som just fyllt 80 år, sprintregatta. Arne är Expressklassens verkliga nestor. Han är den mest aktiva seglaren av alla och deltar på mästerskapen i både Tyskland, Danmark, Norge och Sverige. Stil going strong vann han i år det Tyska mästerskapen med sin båt SWE 2010 Regatta.nu

Sprintregattan bestod av 8 seglingar över bara ett varv. Tätt, jämnt och ett roligt format. Segrare blev duktige Dansken DEN 271 Ilskov&Partnere med HC Erbs och besättning.

På Onsdagen seglades Peter Norlins minnesregatta. Det var 5 seglingar över två varv. Vinnare här blev norrlandsbåten SWE 594 Falsat med Martin Rubing som skeppare.

Efter en skön vilodag på torsdagen och att ytterligare 10 båtar anslutit till Båstad var det dags till helgen för ett kombinerat SM och NM. Första dagen bjöd på lätta vindar som ökade successivt. SWE 2012 Svetsbolaget ryckte direkt med Danska Ilskov & Partnere som enda utmanare. Det var oerhört jämnt mellan alla de andra. På lördagen blåste det mer och det blev stora förändringar i den jämna resultatlistan. ”Visst är det hett, tätt och trångt både i starterna, under kryssen och vid rundningarna, men vi är oerhört nöjda med seglarnas beteende på vattnet utan större kollisioner och med relativt få protestförhandlingar efter seglingarna” säger tävlingsledare Pekko Svensson

På söndagens avslutande två race i lätta vindar kunde Svetsbolaget defilera i mål medan kampen var hård om placeringarna bakom. SWE 594 Falsat spurtade bra och knep SM silvret och SWE 700 Movins från Stockholm bärgade SM bronset. Men gästande tyskar och danskar visade att de är ifatt oss svenskar. Danska Ilskov & Partnere tog NM silver och GER 1014 Fräulein P från Tyskland tog NM brons. Tyvärr fick vi inte med några Norrmän till regattan. Det hade varit kul att se om de hade kunnat rubba Svetsbolaget. Men antagligen inte. Collberg med besättning är helt fenomenala på både fart, höjd, taktik och manövrar. Stort grattis Michael Collberg, Per Åhlby, Ulf Larsson och Klas Andersson till ett 14e SM-guld!

”Alla seglingarna har varit otroligt täta med ett väl samlat fält, där det
krävts att ha seglat med fri vind och få misstag för att kunna slå in sig i topp 10” berättar Pekko Svensson. Årets mest imponerande insats stod Team T Jonsson för. Expressförbundet lät den VM-meriterade Maja Hansson-Mild tillsammans med fyra unga tjejer låna en kappseglingsutrustad Express. ”Det har varit en otroligt lärorik vecka, för min del var det t.ex första gången jag tävlade och styrde en tung kölbåt. Jag vill passa på att tacka det grymma teamet och förstås alla som hejat och ställt upp för oss! ” säger Maja som slutade på en 11:e plats totalt – framför en stor mängd meriterade seglare.

Till sist måste vi också konstatera att BBSS gjorde som vanligt ett strålande jobb som arrangörer. Bra banor, trevligt bemötande, nära till havet, god mat och mysiga Båstad. Eller som någon på bryggan
sa – Varför seglar vi inte alltid i Båstad? Bättre kan det inte bli.

/ Expressförbundet

Se mer på www.seglarveckanbastad.se
Resultat: http://seglarveckanbastad.se/wp-
content/uploads/2019/08/Results-Express-SM-
NM.pdf

No comments yet.

Lämna ett svar

Webmaster: Daniel Stenholm