Express SM 2020 är avgjort, med ett något annorlunda upplägg delvis på grund av Corona. Michael Collberg är favorittippad varje år, men i år var upplägget lite speciellt. Delvis pga Corona, men också för att Expressförbundets styrelse justerat formatet. Läs om Michaels reflektioner från SM, och vem han tror kommer knipa guldmedaljen 2021.

Hur känns det så här efter Express SM, det var ju ett speciellt upplägg i år?

Ja, det var ju inget favoritupplägg om man säger så. Det är rättvisast egentligen om det är en rak serie och så räknar du bort det sämsta resultatet.

Vad du tyckte du om arrangemanget i år. Plats, seglingsområde, sjösättning och upptagning mm?

Det var inget större problem. Det var väl ingen bra utsikt vid den bryggan nere i hörnet. Men det var ju pga Corona. Jag tyckte det var väldigt bra. Det vara bara sista seglingen som var lite diskutabelt att de sköt iväg det över huvud taget. Det hade ju varit så hela dagen om man säger så. Och framförallt så sent! Men annars så var det ju bra. De gjorde så gott de kunde om man säger så. Och det var väl en chansning från deras sida också, jag vet inte.

Jag förstår att det kändes orättvist att en segling blev så avgörande. Men bortsett från det. Var det nya formatet intressant?

Vi brukar göra så när vi seglar radiostyrt. Så det är jag van vid. Det tycker jag är bra, det hade vi kunnat fortsätta med på söndag också.

Var idén med guldseglingar sista dagen bra?

Det är många nu som är tveksamma till det, för det är lätt att hamna där om man får haveri eller någonting.

Beskriv den sista seglingen!

Vi var på väg ner i lä. Men 2002 ställde upp, och sen en båt till och sen ni (468, red.anm.). Så då var det tack och god natt. Det blev så jävla dumt för oss. Vi hade ingen fart vid starten vet du. Vi fick ju bromsa båten så vi stod helt stilla. Så då var vi tvungna att gå höger.

Vi ville starta där nere i lä. Och vi trodde att det skulle komma på högersidan, och det gjorde det också. Men alldeles för sent, då var det redan kört. Och i och med att vi hade så dålig fart så blev vi ju tvingade ut på höger, så det blev ju bara skit allihop i början. Det var ju inte vår tanke. Vi skulle ju starta där nere i lä, och sen slå och gå till höger när det kom ett skift eller så. Det blev ju galet, det är som det är.

Hur länge har du seglat Express? Hur många SM guld har det blivit?

14 SM-guld. Det första tog jag 1987. Då var det många som vi tyckte var bra som var med då. Men det är alltid svårt att vinna.

Hur var klassen då och hur är den nu?

Det är svårt att säga. Klassen var större förut, och det blir ju snirkligare när det är fler båtar. Men det är så svårt att säga. Det är alltid svårt att vinna SM.

Vad är dina tips till nån som ska börja kappsegla Express

En bra botten är det första, tycker jag iaf. Att den är fräsch. Man måste ha rulle i båten. Sen allt som är trögt och jävligt, det drabbar ju i varje slag och rundning. Det går säkert utan, men det är klart att det blir tuffare ju sämre grejer man har på båten. Är det bra ordning på alla grejer, det är utväxlat och det fungerar, då är det lättare att trimma om .

Varför ska man kappsegla just Express?

Jag tycker att det är en jäkligt trevlig båt. Jag vet inte om jag har seglat en bättre båt. Den seglar bra i hårdvind, den seglar bra i lättvind och är lättmanövrerad. Inga konstigheter, det är bara att köra. Jag har ju seglat allt möjligt, både mycket H-båt och J/70 i mästarnas mästare, men Expressen är en komplett båt.

Den är ju hyfsat modern för att vara gjord för 40 år sen. Jag tycker den fortfarande är modern i stuket. Jag tycker om Expressen och H-båten, det är två stabila båtar. De håller ju i jämförelser. Och så är den billig. Nu är det väldigt billigt med Expresser. De snabbare är lite dyrare, men om man vill ta lite jobb så går det att komma undan rätt så billigt.

Fortsätter ni nästa säsong?

Ja, det tror jag väl, men det vet man ju inte. Men det tror jag!

Vem kommer ta hem guldet 2021?

De är ju duktiga de där Movins. Speciellt i lite lättare vindar så ger de ju väldigt bra. Han är ju skolad på Västeråsfjärden, där jag vann mitt första H-båts SM. Så jag har lite koll på hur det är där. Det är väl ungefär lika stökigt. Men vi får se. Det är inget så. De var duktiga!

I år trodde jag lite på er, men ni var inte riktigt framme där uppe! (alltså 468 Kokaburra, red. Anm.)

Det var många pokaler som delades ut till Movins, vad är det för några?
De små kopparna var priserna till det första Riksmästerskapet 1979 (som vanns av 468, red. anm.). De var tänkta att följa med den större av bägarna, som blev SM-pokal året efter. Men de fastnade hemma hos Anders Larzon och bröderna Sundelin, som seglade 468 då. När jag vann 1987 så fanns inte de här bägarna. För då stod de hemma hos dem.

Den andra, smalare pokalen, var priset för bästa båt som inte var proffs. Det var det första jag vann i Express, 1985 eller 1986 nån gång. Båda de pokalerna kom bort nån gång, så då byggde man den stora. Men nu är alla tillbaka. Och alla pokalerna kom med 1987, och så hittade man kopparna några senare.

Syns vi i Kristinehamn i Oktober?

Det blir väl trevligt. Vi får se om det blåser, det kan vara både och i oktober. Men det är bra där.

Tack för din tid, Michael!
Tack själv. Ha det så bra. Hälsa till den där seglingsledaren från oss, de gjorde ett bra jobb!

Telefonintervju med Michael Collberg efter SM 2020 i Åkersberga

Stockholm, 2020-09-02, av Max Koszela

Det är alltid svårt att vinna SM

Lämna ett svar