Express SM

Express SM 2020 är avgjort. Ett annorlunda år med ett annorlunda resultat.

Trots rådande pandemi genomfördes Express SM i Åkersberga på Trälhavet. Arrangör var Trälhavets Båtklubb. Aldrig tidigare har Express SM avgjorts på ett sådant litet vatten. Utmaningarna var många för arrangörerna, då folkhälsomyndigheten begränsade antalet seglare till 50 på banan samtidigt.

Svenska Seglarförbundet lyckades på ett fiffigt sätt anpassa föreskrifterna till detta, genom att påbjuda uppdelning i fleets och segling på inner- och ytterloopbanor om vartannat. Hur smittrisken skulle minska för att man seglar på det sättet är lite svårt att förstå men så blev det i alla fall. TBK ordnade extra bryggor på två olika platser, dubbla mastkranar, segling i två grupper och sjösättning i tre olika omgångar. Det låter komplicerat, och det var det – men Expresserna lyckades hålla ännu ett SM och dessutom med 20 anmnälda båtar, vilket får ses som mycket ett år då de flesta klasser inte håller mästerskap överhuvudtaget.

Tack vare en fantastisk tävlingsledning med riktigt proffsig stab på nio personer och domare Bertil Grandinson på plats, blev det kanske det bästa arrangemanget någonsin. Seglarna blev hälsade välkomna på morgonen av en trevlig och tydlig röst på VHF:en. Det var Kristina Wikander Broman som med mjuk men bestämd hand ledde seglingarna från start till mål. Om någon båt tjuvstartade ropade Kristina tillbaka dem som man ropar in sina barn som är ute och leker, och de fick chans att reparera sitt misstag.

Till och med Michael Collberg, Sveriges bästa Expresseglare genom alla tider, lät hälsa några dagar efter tävlingarna på sitt lite avhållsamma sätt: – Hälsa till den där seglingsledaren från oss, de gjorde ett bra jobb! Det kan låta banalt, men med tanke på att Collberg hade drabbats hårt av det nya upplägget med dubbla poäng i sista seglingen som inte gick att räkna bort, var den hälsningen det högsta betyget någon kunde få.

Första dagen bjöd på lättvind, men andra dagen visade att det kan blåsa kuling och gå sjö även på Trälhavet. Innan start blåste det över 12m/s, men minskade något till första start. Sista seglingen blev dock avgörande. Och farhågorna om att det nya formatet skulle kunna kasta om resultatlistan besannades. Efter en hel dag av bleke kom det till sist vind på söndag eftermiddag vid 15-snåret. Det hade kommit puffar tidigare, men de hade inte varit tillräckligt stabila för att seglingsledningen skulle dra igång en start. Silvergruppen sköts iväg, och guld startade också utan återkallelser. Båtarna långt ner mot lämärket verkade ha dragit det längst strået, de det verkade ha blåst med på vänster sida av banan, samtidigt som det lönade sig att avsluta från höger. Första länsen började vinden dö ut, och precis när toppen passerat länsmärket vred vinden uppåt 70-grader. Sedan följde paradsegling med två sträckbogar och omöjligt att segla om. Svetsbolaget lyckades inte starta bra för första gången på hela regattan, och kunde inte segla ikapp täten. På vägen in räknades det frenetiskt på alla båtar. Vem vann? Vilken plats kom vi på?

År 2020 vinnare blev istället Tomas Movin i SWE 700 med besättning. De var blixtsnabba i den lätta vinden och seglade taktiskt klockrent, kanske mycket tack vare den inlånade taktikern Peter Thorwid som är en dokumenterat duktig seglare. På fördäck har de duktige Simon Runsten som seglat med 700 sen nysatsningen, och Peter Olsén stod för trimmet. Maria Movin, Tomas dotter, brukar vara skeppare ombord och hålla ihop teamet, men kunde inte vara med i år pga. Rehabilitering efter en axeloperation. Efter segrare Movin och Collberg, som landade på en orättvist dålig femteplacering, var det jämnt värre. Bröderna Erneberg i SWE 746 Joyride, som bara blir bättre och bättre och i år samarbetar med Gransegel, knep silvret framför meriterade Erik Lindén i snabba SWE 2002 Onesails. Fyra kom SWE 391 Base XS med Bengt Jannsen som skeppare. Base XS startar konsekvent vid läbojen och kommer alltid in en minut innan starten från babord för att möta fältet. De slår upp och lägger sig i lä om alla andra. Taktiken är bra och de kommer ofta ut i ledningen vid starten. Ibland blir det trångt vid läfördel, men Bengt är envis och kämpar med näbbar och klor för att behålla sin plats längst ned vid läkorken.

Det som var riktigt roligt i år var att det var många nya i klassen som deltog. Tack vare styrelsens fina arbete med att guida och hjälpa folk till rätta hade vi hela 20 båtar anmälda, med en tredjedel debutanter. Och då saknades många båtar som normalt brukar deltaga vid SM, men valt att stanna hemma på grund av Corona. Många nykomlingar blev bitna och vill ha revansch, det finns många Expresser ute i landet som är i gott skick och som skulle kunna börja kappsegla om man bara fick känna på hur kul det är att segla bana. Som Collberg själv uttrycker det: – Det är en jäkligt trevlig båt. Den seglar bra i hårdvind, den seglar bra i lättvind och är lättmanövrerad. Inga konstigheter.

Att Expressen sedan är billig att köpa gör ju inte saken sämre. En annan sak som var tydlig i år var hur Kristinas trevliga tonläge smittade av sig ute på banan. Det var rena fina seglingar och inget gapande vid starten och rundningar. Det var länge sen ett SM avgjordes efter bara två protestförhandlingar och så här lugnt på vattnet.

SWE 800 Hildur var en av båtarna som gjorde SM-debut i år. Skepparen Cecilia Grönlund, som brukar göra bra ifrån sig på shorthandedesglingar med Hildur, skrev efteråt om SM: – Hela teamet vill segla mer. Får kommentarer som ”har en lista på vad vi kan förbättra”, ”vill segla mera bana” och ”vill ha revansch”. Den kanske finaste kommentaren under hela SM kom från SWE 322 Bojan från TBK som gjorde sitt första SM. Mellan två seglingar i ösregnet på lördagen konstaterade skepparen Måns Mannström ärligt och glatt: – Det är så himla kul att kappsegla!

Staffan Hallberg SWE 528 och Max Koszela SWE 468

Läs hela intervjun med vinnaren Tomas Movin på denna länk.
Läs hela intervjun med Michael Collberg på denna länk.
Läs hela intervjun med tävlingsledare Kristina Wiktander Broman på denna länk.
Läs hela intervjun med avgående ordförande Expressförbundet Max Koszela på denna länk.
Se resultatet från SM 2020 på denna länk

One Response to Express SM 2020 är avgjort. Ett annorlunda år med ett annorlunda resultat.

  1. Peter Nõu september 7, 2020 at 5:11 e m #

    Fler foton från seglingarna på https://diegonou.com/2020/08/29/tbk-arrangerar-sm-i-albin-express/ klickar er runt, hämta högupplösta. Använd gärna privat men publicera inte utan cred.

Lämna ett svar

Webmaster: Daniel Stenholm