Trots Corona rullar seglingssäsongen igång. Även i år kommer styrelsen för Expressförbundet jobba hårt för att Express SM ska bli av. I år är det dags för Karlshamn, och tanken med att hålla det så sent som i september är att vi ska kunna segla vårt mästerskap när restriktionerna har hunnit lätta och tillåter tävling. Vi hoppas att många kommer till vår årliga Express-fest, taggade och tränade efter en försäsong utan regattor.

2019 uppdaterades klassens klassregel, och ett nytt modernare sätt att registrera mätbrev infördes. Båtägaren mäter sin båt som tidigare, men nu registreras mätbrevet digitalt hos Svensk Segling. Under två års tid har båtar som bara haft ett mätformulär ifyllt fått dispens för detta under förutsättning att mätbrevet skickas in för registrering hos Svensk Segling.

Det är sällan det är lika lätt att kontrollera så att din Express mäter in enligt klassreglerna som innan och direkt efter sjösättning. Passa på nu när vädret börjar bli bättre, men det inte finns några tävlingar som drar fokus.

En påminnelse kring hur enkelt man mäter in sin Express:

1.Ladda ner klassregeln från Svenska Seglarförbundet här (https://www.svensksegling.se/globalassets/svenska-seglarforbundet/for-batagare/regler/klassregler/albin-express-one-design-class-rules-2019-final-version.pdf). Mätformuläret finns på slutet, på sidorna 47, 48 och 49

2.Fyll i formuläret efter att du mätt båten

3.Anmäl ägarbyte hos Svenska Seglarfbundet här (https://matbrev.svensksegling.se/Entyp/ChangeOwnershipEntypMatbrev), och skicka in ditt mätfomulär

4.När formuläret godkänts, utfärdas ett mätbrev som publiceras här (https://matbrev.svensksegling.se/Entyp/ApprovedList), välj ”Express” i menyn ”Välj entypsklasser”

Mätbrev är viktigt för att vi alla ska kunna tävla på samma villkor i en av Nordens största entypsklasser. Det är skepparen som ansvarar för att mätbrevet är korrekt, och vissa utvalda punkter kontrollmäts regelbundet i samband med registreringen på SM, och även under regattan för de snabbaste båtarna.

Styrelsen för Sveriges Expresseglare

PS. Hela processen finns beskriven av Svenska Seglarförbundet här: https://www.svensksegling.se/matbrevbatteknik/entypsmatbrev/Express/

Passa på att mäta din Express i samband med sjösättning!

Lämna ett svar