Jag vet inte, jag har inte varit med på alla, men årets tävlingar måste vara ett av de bästa arrangemang som Expressklassen har genomfört. Allt tack vare Karlshamns SegelSällskap.

Ordförande i klubben, Lennart Johansson-Ax, tog tidigt kontakt med
Expressförbundet och ansökte om att få arrangera Express SM 2021. De visade ett stort engagemang och var flexibla till alla våra önskemål. Platsen Karlshamn ligger ju i Blekinge med närhet till Danmark och Tyskland. Det gjorde att vi också kunde attrahera två Tyska båtar och två Danska ekipage. Totalt var 21 båtar anmälda men tyvärr var en lokal båt tvungna att slänga in handduken pga en axelskada. Det blev en magnifik regatta med perfekt väder, bra vindar och roliga seglingar.

I toppen av resultatlistan hittade vi de två tunga favoriterna SWE 2012 Svetsbolaget och SWE 2002 Kingston. Svetsbolaget hade hela 13 SM titlar och Kingston 2 SM titlar innan start. Inför finaldagen ledde Svetsbolaget med 4 poäng men Kingston lyckades komma före i de båda avslutande racen och tog hem mästerskapet. En riktig bedrift då det var några år sedan man var med på ett Express SM. Gemensamt för båda båtarna är kompletta besättningar med rutinerade seglare på alla positioner.

SWE 2002 Kingston som vann har rutinerade Tomas Östling på fördäck, Anders Carlsson på trim och Johan Thorwid som taktiker. Aage Reerslev är en rutinerad rorsman och tillsammans bildar de ett starkt lag. Segling är verkligen en lagsport. Och det är samma för SWE 2012 Svetsbolaget. Ett starkt lag med idel rutinerade seglare på alla positioner Eller som rorsman Collberg enkelt uttrycker det:
– Ja bara styr.

Men det fina i år var den höga kvaliteten på alla seglarna genomgående. Självklart vill vi ha så många båtar som möjligt på startlinjen på ett SM men 20 jämna båtar är också helt perfekt. Vi hade dragit ett streck mitt i tabellen inför söndagens seglingar och delat upp oss i en guld- och silverfleet. Det blev stenhårt om att vara topp 10. Och många duktiga och rutinerade seglare hamnade precis utanför. Några som lyckade ta sig till guldracen var skånebåten SWE 862 Lady Raw från Råå med Johnny Håkansson. De landade på plats 9 vilket är en fin merit i det här sällskapet. Den stora succén var annars killarna från Kalmar i SWE 385 med rorsman Anders
Cederblad som gjorde en strålande comeback och knep bronset med mersmak.

Men de stora vinnarna var Karlshamns SS. De tog emot alla seglare med ett leende och gav högsta service hela helgen. På torsdagen var det tune up med över 100 åskådare i Karlshamn och både radio och tidningar var på plats. De ordnade trevliga after sails med grillning, prisutdelning och god öl. Tävlingsledningen under ledning av Patrik Shander gjorde ett kanonjobb ute på havet De ordnade den bästa regattamiddagen någonsin med livemusik. Och under ledning av Agneta Rydell och Fredrik Helgesson såg man till att alla båtarna kom upp rekordsnabbt ur vattnet. Det var till och med så att jag hörde Olle Hermansson på SWE 611 Seaflex från Umeå
säga på sin sköna Norrländska: – De gå så djävla fort allting. Jag hinn ju inte med.

Nu blickar vi framåt. En ny styrelse i Expressförbundet valdes på vårt årsmöte och själv tar jag rollen som ordförande det närmaste året. Vi har många spännande idéer om framtiden men låt oss komma tillbaks med det så snart vi bara kan. En nyhet kan vi släppa och det är att SM 2022 kommer att gå i Vänersborg. Henrik Stålheim blir SM General och han lovar ett minst lika fint arrangemang även nästa år.

Välkomna då.

Ordförande/
Staffan Hallberg SWE 528 Hallberg Co

Läs hela resultatlistan här
https://www.karlshamnssegelsallskap.se/globalassets/karlshamns-ss—segling/resultat/express-sm/2021-09-05-final-results-after-9-races.pdf
Följ vår Facebooksida här https://www.facebook.com/Expresseglarna/

Kanske det bästa Express SM någonsin

Lämna ett svar