Vänersborgs SS bjöd på vackert väder och ett riktigt roligt SM/NM i Express 2022.

Vänersborg ligger i södra utloppet av Vänern. Söderut hittar man Trollhättan med sitt berömda fall och alla slussar. Vänersborgs SS är en segelklubb med härlig familjekänsla och entusiastiska medlemmar. Vi Expresseglare kände oss välkomna när vi anlände och när båten var sjösatt blev vi bogserade till SM-bryggan. Tune up seglingarna på torsdagen bjöd på svaga vindar och luriga vrid. Swe 2002 Kingston vann överlägset och favoritskapet blev ännu tydligare. Efter After Sail med goda hamburgare i en soldränkt launge som man byggt upp bakom klubbhuset var stämningen på topp.

På fredag morgon var äntligen alla på plats och SM seglingarna kunde inledas på riktigt. Med fortsatt svaga vindar var swe 700 Movin i ledningen efter första dagen med Kingston och Hallberg CO strax bakom. Det var otroligt jämna race där båtarna skiftade plats ideligen. Tre olika dayly first vittnar om att det var jämna seglingar. På kvällen hade vi ett trevligt årsmöte i förbundet där alla var med. Aldrig har vi haft så bra uppslutning. Men det kan ju bero på att vi var i laungen och njöt av dryck och goda hamburgare samtidigt.

Vi beslöt att nästa års SM ska försöka arrangeras i Stockholm 2023 för att vi ska kunna attrahera minst 15 båtar. Det är en viktig siffra då vi inte får vara färre om vi ska kunna behålla vår SM status. VI röstade även om tidpunkt för SM och vecka 35 vann med stor marginal. Idag har vi ca 20 båtar föranmälda till nästa års SM.

Lördagens seglingar blev fortsatt jämna och tre nya etappvinnare fick pris på after sail. Nu var det helt öppet inför söndagens avgörande seglingar. Kingston och Movin ledde stort men bakom lurade inte mindre än 5 båtar som alla hade chans på medalj. På kvällen hade vi en trevlig regattamiddag men god mat och fin stämning. Men jag såg fler seglare som tackade nej till ett extra glas vin. Det fanns en förväntansfull stämning i rummet inför söndagens avgörande seglingar.

Söndagen bjöd på lite mer vind: Det var nog skönt för tävlingsledningen som kunde hålla tidtabellen exakt och skjuta iväg race 7 exakt kl 10:00. Base XS gjorde sin sedvanliga lästart och drog iväg rejält. Man spikade seglingen medan Kingston och Movin kom in på platserna 5 och 6. Även race 8 knep Base XS i god stil. Man hade då vunnit 3 seglingar i rad. Snyggt jobbat. Samtidigt hade Norrköpingsbåten Hellan vaknat till liv och klättrade raskt uppför i resultatlistan.  

På Kingston satt man och räknade febrilt inför den avgörande 9e seglingen. Då tog den unge duktige inhyrde fördäckaren Albin Bohman ton och sa att nu slutar vi räkna och bara kör. Och så blev det också. Swe 2002 avgjorde SM seglingarna helt på egen hand genom att spika race 9. Snyggt jobbat. Man hade därigenom försvarat sitt SM guld från 2021 och visat att de är Sveriges bästa Expresseglare återigen. På andra plats landade Bengt Janssen Base XS efter sin fina upphämtning och Norrköpingsbåten Hellan med Claes Bohman vid rodret knep tredje platsen framför nosen på Movin´s.

Därmed var prispallen komplett och efter en fin prisutdelning kunde vi applådera segrarna och summera årets Express SM. Det var återigen ett perfekt arrangerat mästerskap och man tycker synd om de som inte var där. Segling kan inte bli så mycket roligare. Fina vindar, entypsklass, jämna seglare och perfekta arrangemang. Ett stort tack till Henrik Stålheim som SM General och Arne Larsson  som var seglingsledare. Men tack också till alla andra som hjälpte till med sjösättning, bojar, hamburgare, startfartyg och domare.

Nu hoppas vi att alla hänger med till Stockholm 2023 och även ni som inte var med hänger på. Expressklassen har blivit trevligare, jämnare och bättre. Eller som fördäckaren på swe 1098 som var med för första gången kom fram till mig och sa: – Det är otroligt kul att vara med. Det är så bra stämning både på banan och på bryggan.

Nu ser vi fram emot SM 2023.

Ordförande/

Staffan Hallberg, SWE 528 Hallberg Co

Express SM 2022 avgjort i vänliga Vänersborg

Lämna ett svar