Äntligen har det blivit klart att vi seglar Express SM 2023 på Stora Värtan i Stockholm. Arrangerande klubb är Viggbyholms Båtklubb. Tidpunkten är första helgen i September 1-3/9.
– I årets SM är det otroligt viktigt att vi blir minst 15 Svenska båtar på startlinjen för att upprätthålla vår SM-status, säger Staffan Hallberg ordförande i Svenska Expressförbundet.

Expressklassen har under de senaste fem åren samlat runt 20 startande båtar. Trots fina arrangemang de senaste åren i Karlshamn och Vänersborg har antalet startande svenska Expresser minskat. Därför är vi glada över att kunna bjuda in till SM i Express i Viggbyholm som ligger i Täby ett par mil norr om Stockholms City. Platsen är perfekt att segla på. En egen ganska stor fjärd utan någon farled eller färjetrafik.

Sjösättningen sker precis vid hamnen och utseglingen till kappseglingsområdet är bara ett par hundra meter. Vi på förbundet kommer att vara engagerade i förberedelserna och tar ansvar för bland annat after sail och regattamiddag. Det gör att vi kan sänka anmälningsavgiften till 3.000 kr. Det är nära till Stora Värtan från Saltsjöbaden, Bromma, Lidingö och Åkersberga. Därför hoppas vi på 10 båtar från Stockholmsområdet och att vi får ytterligare 10 båtar från övriga Sverige till start. SM i Express ligger inom kort uppe för anmälan på Sail Arena. Gå gärna in så snart som möjligt och anmäl ert deltagande. Det är bra om vi kan visa Expresseglare att vi blir många till start.

Själva SM seglas 1 – 3 september. På torsdagen den 31 augusti arrangerar vi en sprintregatta om 3:a korta seglingar på eftermiddagen. Alla seglingarna räknas och vinnaren av sprintregattan får mottaga ett enklare pris på After Sail. Ingen avgift tas för deltagande på sprintregattan.

På SM planerar vi tre seglingar per dag och totalt 9 seglingar. På fredag efter seglingarna håller Expressförbundet sitt årsmöte i samband med After Sail.

Väl mött i Viggbyholm och SM i Express 2023.

Expressförbundet

SM i Express i Viggbyholm 2023

Lämna ett svar