tips-10(Klickbara bilder)
Om däcket har sjunkit ner vid mastfoten beror det troligtvis på att det sitter en liten plywoodskiva ingjuten i plasten där. Den ruttnar och blir mjuk och det i kombination med att man har lutat bak masten utan att fixa så att kraften föredelas över hela mastfoten gör att däcket trycks ihop.

Jag lagade mitt däck genom att såga upp det upphöjda området, gröpa ur plywooden, och plasta igen alltihopa med polyester och glasfibermatta.
Först av allt gäller att leta reda på ett litet kryss framför masten, krysset används som referens för var masten ska placeras. Sedan mäter man upp vart krysset är mot några referenser som inte kommer ändras eftersom det kommer försvinna under plastningen.
tips-20För att ta reda på hur stor plywooden var sågade jag spår innifrån och ut på de upphöjda området, jag körde med vinkelkap men det går säkert bra med något annat verktyg också.
Sen försökte jag följa kanten på plywooden runt hela skivan, kvar blev ett glasfiber lock som jag bröt bort. Jag skulle kunna tänka mig att gör man sågjobbet snyggt kanske man kan återanvända locket men jag kastade det.
Sen är det bara att sätta igång att ta bort allt träet, jag körde med stämjärn.
Sen tejpade jag alla hål i innertaket och maskerade omreådet på utsidan så de inte blir en massa slabb på däcket. Sen var det bara att plasta så jämt jag bara kunde med polyester och glasfibermatta, först 450gr sendan 300gr matta.
Jag plastade upp så att det blev några millimeter kvar och spacklade / penslade på gelcoat de sista millimetrarna.
tips-30Slipade, lade på mera gelcoat, å slipade
några gånger tills ytan var plan och lagomt slät.
Jag tyckte det var svårt att få gelcoaten att bli bra, man såg skiftningar mellan de olika lagren (dessutom så la jag armen i de ohärdade sista skicket) så när allt var klart lackade jag med en burk gelcoat färg.
När jag sedan monterade den nya mastfoten (från Benns) gjorde jag ett litet misstag, jag körde genomgående bult och dom lyckades hamna precis vid plastfästet för träbalken som går tvärs i båten under masten. Vill man slippa de så tar man gängpressande skruv istället för genomgående, jag smetade dessutom på ett lager sika under mastfoten.
Det gick åt runt 2-3 kg polyester och cirka 3 kvadrat matta och kanske ett par hekto gelcoat. Ett tips är att dessutom köpa en andningsmask, det lucktar bajs fast man är ute.
Det skadar både hälsan och jobbets kvalitet, står man i den där lukten tror jag det är svårare att koncentrera sig på att göra ett bra jobb än om man

slipper den.

Lycka till, Anders SWE545

tips-40 tips-55 tips-60