Målet i år var att samla minst 15 båtar till start för att få behålla vår SM status. Efter lite tjatande var 19 båtar anmälda. Ett trendbrott då vi inte har varit fler sedan år 2019. Tyvärr lämnade duktiga SWE 185 Tvålen återbud i sista stund men 18 båtar kom till start. Efter sprintregattan på torsdagen (som undertecknad vann 🙂 inleddes SM i hällregn på fredagen. Några som inte brydde sig om regnet var Swe 2002 Kingston som spikade alla tre seglingarna. Bakom favoriterna var det jämnt. Men Swe 700 Movin och Swe 712  4sign höll sig långt fram.

På lördagen är regnet borta och vinden började att komma tillbaka. Swe 2002 fortsatte att dominera men bakom blev det allt jämnare. Nu seglade 305 Skampan upp på en tredje plats men vi var 8 båtar inom 8 poäng som tävlande om silvret.

Söndagen bjöd på perfekta förhållanden samt längre och rakare startlinje. Swe 528 Hallberg & Co lyckades spika segling nr 8 och gav sig in leken om andra platsen. Sista seglingen (segling 9) vanns av Swe 2002 som redan hade säkrat hem sin SM titel. Men bakom spurtade Swe 528 HallbergCo bäst och knep SM silvret. Swe 700 Movin grejade bronset.

Det var väldigt roligt att se Swe 754 Willy X nya ägare vara med trots att de bara var tre ombord och inte seglat Express tidigare och Swe 114 Stellar med två unga tjejer ombord som rorsman och gast göra sitt första SM. Också roligt att Swe 1060 från Ekerö gjorde debut och att Björn Gustavsson med sin Swe 417 Tung VIII gjorde comeback efter flera års frånvaro.

Vinnande SWE 2002 ”Burken” med Anders Carlsson som skeppare
Två kom SWE 528 med Jonas Hallberg som skeppare
Trea kom SWE 700 med Tomas Movin

Sammantaget var alla överens om att vi hade haft ett riktigt trevligt SM med en ovanligt trevlig regattamiddag på lördagen. Förbundet hanterade allt det praktiska och vi tackar Viggbyholm BK för att fick låna alla faciliteter och segla på fina Stora Värtan. På årsmötet beslöt vi att undersöka om Västerås vill vara värd för SM 2024. Mer information om det kommer lite längre fram.

Segla lugnt

/Staffan, ordf Expressförbundet.

Express SM i egen regi avgjort i Viggbyholm
Märkt på:

Lämna ett svar