GER786_Pinnow01

Expressklassen är större internationellt än någonsin. Till Nordiska Mästerskapen i Oslo är över 60 båtar anmälda redan i januari och till SM i Marstrand är båtar från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland anmälda. Vi fick ett snack med tyske Andreas Pinnow från Kiel som är anmäld till SM med GER 786 ”Ticaranto”. Men inte bara det, teamet går all in 2014 och seglar samtliga nationella mästerskap som ingår i Northern Express Championship Cup (NEECC)!

Andreas_Pinnow01_portraitHur länge har ni seglat Express?
Jag började segla Express 2007 på en kompis båt. Under 2008 köpte mina föräldrar en Express och sedan dess har vi alltid seglat Kieler Woche, men även två Danska Mästerskap, DEP (Deutscher Expressenpreis) 2013 och en del klubbkappsegling.

Hur är intresset för Expressegling i Tyskland?
Expressklassen växer hela tiden i Tyskland och intresset att kappsegla med sin Express växer också. Fleetarna blir större och större och vi hade fler än 20 båtar på DEP  2013 i Flensburg.

Hur kommer det sig att ni anmält er till Svenska Mästerskapen i Marstrand?
Vi är ett ungt team och i år har alla ombord tid att segla mycket Express. Vi har en fantastisk support från våra föräldrar, vänner, far- och morföräldrar, segelklubben och vi jobbar på att få sponsorer också. Detta gör att vi kan vara med på alla nationella mästerskap i Express. Och vi är med på dessa helt enkelt för att ha roligt och givetvis för att vi kan lära oss mycket av att segla i stora fält med de bästa Expressteamen.

Har ni tävlat mot svenska Expresser tidigare?
Ja, vi har mött några svenska Expresser i DEP 2013 i Flensburg (Regatta.nu var där, se artikel. Reds anmärkning), liksom i Horsens 2011 och i Nyborg 2013. Det har alltid varit häftigt att se hur mycket snabbare de seglar en Express och vi jobbar på att bli lika snabba som dem.

Har ni hört talats om Northern Europé Express Championship Cup (NEECC) och har cupen påverkat ert besluta att komma till SM?
Vi har hört rykten om NEECC, men vi bestämde oss redan innan att åka på alla nationella mästerskap eftersom vi vill bli snabbare, ha rolig kappsegling och vi har nu tid att göra detta. När vi hörde att NEECC blir verklighet blev vi verkligen glada och det ger oss extra motivation och givetvis extra support. Vi hoppas att få träffa på svenska, danska och norska besättningar, liksom givetvis andra tyska Expresser många gånger i år. Det är ett utmärkt sätt att besöka många fantastiska platser i Skandinavien.

Vad tycker du om Expressen?
Expressen är en fantastisk båt! Det är en mycket konkurrenskraftig klass men man kan även sticka iväg på semestertrippar eller slösegla efter jobbet. Dessutom är det fortfarande en snabb men ändå prisvärd klass. Jämfört med J/80 till exempel är det en mycket billigare båt och du kan använda den på fler sätt. I vissa situationer hade ergonomin kunnat vara lite bättre…

Slutligen, vad har hittills varit era bästa Expressögonblick?
Bästa highlight var kvällsracet på onsdagen i Horsens 2011 precis innan Danska Mästerskapen. Vi anlände bara några timmar innan och var endast två personer ombord. Det blåste mycket och vi planerade att segla defensivt bakom fältet. Efter några spektakulära surfar hamnade vi i mitten av fältet och vi hade en helvetes massa att göra, men det var otroligt roligt att burka järnet och samtidigt styra.
Utöver detta har vi haft fantastiskt roligt när vi surfat i 12+ knop under senaste Kieler Woche. Besättningen gjorde ett fantastiskt jobb med gippar på vågorna med full kontroll på båten. När man föll av vid rundingen och direkt accelererade till över 10 knop var också minnesvärt. Det var som en berg och dalbana men vi kände oss alla bekväma i Expressen.

Vi tackar Andreas för pratstunden och önskar dem all lycka till på de olika mästerskapen och andra seglingar under säsongen. Välkommen till Marstrand 2014!

Tyska teamet går all in – Seglar alla mästerskap under 2014

Lämna ett svar