Express SM

Två strålande systrar gav ett brons på NoM

TVÅ STRÅLANDE SYSTRAR OCH EN GLAD PATIENT. (Mimmi till vänster och Lotta till höger)

Vår egna Expresslegend Arne K Larssen har drabbats av prostatacancer och berättar hur bra vård han fått, och hur de hjälpsamma systrarna låg bakom hans fina tredjeplats i Nordiska Mästerskapen i Hankö. Arne skriver själv om sina upplevelse här på Expresseglare.se:

Nu har jag genomfört 20 av 22 strålningar mot prostatacancer. Det har varit en fantastisk upplevelse. Men vi tar det från början. PSA-värdet började stiga oroväckande kring årsskiftet och ett cellprov visade att nu var det dags att gripa in i handlingen. Jag började med bikalutamidtabletter den 5 mars, sedan följde hormonspruta den 21 mars. 22 strålningstillfällen skulle starta den 6 juni. Men nu blev det lite jobbigt. Då skulle jag ju missa både KIELERWOCHE och Danska mästerskapen för Express. Jag föreslog en 6-månaders spruta istället för en 3-månaders för i så fall kunde strålningen starta i september och hela säsongen skulle vara räddad. Men då blev det ett allvarligt samtal med doktor Sofia: “Det här är ingen lek. Nu får du sätta hälsan framför seglingen!” Och så blev det.

Innan vi började var jag lite orolig, det måste erkännas. Hur skulle strålningen gå till och hur skulle jag tackla biverkningarna? Men all oro försvann när jag träffade de trevliga, glada, kunniga, medkännande, servicesinnade, duktiga, fokuserade strålningssystrarna och strålningsteknikerna. Snacka om att känna sig som en kung! Lite biverkningar blev det allt men absolut inget att beklaga sig över. Kan man bli av med en så allvarlig sjukdom med en så lite krävande behandling så är det inget annat än ett under.

Och inte minst tjejernas hjälpsamhet. Jag ville så gärna segla Hankö Race Week. Och då blev tidsschemat kastat om en smula. Strålning kl 0750 på onsdag morgon, därefter hämta gasten Simon vid Lisebergsstationen, därefter hämta båten vid Säves flygplats, därefter köra till Hankö för sjösättning och iordningsställande av båt, och så tävla torsdag, fredag och lördag. Simon hade lite ont i magen under regattan och det bar sig inte bättre än att det blev akut blindtarmsoperation vid hemkomsten. Så summa summarum, en strålningspatient vid rodret, en gast med blindtarm, en trasig köl efter grundstötning, så får vi väl vara nöjda med tredjeplatsen?

Jag kan bara säga: Svensk sjukvård är fantastisk och oöverträffad. Ett stort tack till tjejerna på Sahlgrenskas strålning. Ingen kan slå er!

När tog upp båten efter regattan blev vi chockade! Det låg en grynna i pre start området. Den hittade vi och några andra båtar. Min upplevelse under regattan: Vid mycket luft gick båten som vanligt. Vid lite luft var det ibland svårt att hålla höjd och fart. Vid start i lite luft var det frustrerande vanskligt att få upp farten. Vi tyckte vi fick en förklaring då kölen kom ur vattnet…

No comments yet.

Lämna ett svar

Webmaster: Daniel Stenholm