Rapport från Stockholm Expresseglares Vårcup och Distriktsmästerskap 2021

Stockholm, 2021-06-22

I helgen seglades en Express-regatta på Baggensfjärden, som kombinerade Vårcup och Distriktsmästerskap för Express. En stor del av top-10 i Sverige fanns på plats, och varje manöver och båtlängd räknades. Det var länge sen det var så här tajt segling på Baggen, och SWE 391 Base XS lyckades vinna Distriktsmästerskapen som avgjordes i sista racet, medan SWE 700 Movins vann Vårcupen. Nästa regatta i augusti planeras redan nu, kolla upp de 3 sista helgerna i augusti och meddela på facebook!

Stockholms Expresseglare bjöd in till en Express-regatta innan sommaren, för att väcka liv i Express-flottan efter Corona-dvalan och som en uppvärmning inför SM i Karlshamn i september. Dagen innan tvättades det botten och våtslipades skrov. Det var många båtar intresserade. Trots över 10 sena återbud lyckades vi få 5 båtar till start, där 4 har placerat sig topp 10 i ett antal mästerskap. Och vilken regatta det blev!

Första dagen bjöd på fina seglingar, med svag men tilltagande bris. Vid tiden för skepparmötet kl 0930 var det disigt och blankt på Baggen, men lagom till start började sjöbrisen fylla på med vind från sydost och växte från 3 till 5 m/s. Sydost är en spännande vindriktning på Baggen, då det sällan oscillerar och man får leta landeffekt istället. Taktisk utmaning. I den strålande solen och stadiga vinden tyckte vi synd om alla er som inte var med.

SWE 700 Movins gick ut hårt direkt med två raka spikar. Hallberg Co lyckades ta rygg och Base XS kom trea. Sedan tilltog vinden, Base XS fick upp farten och började hitta på Baggen. Två spikar och delad ledning med Movin efter första dagen, som vann efter strykning och fick äran att förvalta Stockholms Expresseglares Vårcupspokal till nästa år. Vid lördagens slut ligger Hallberg & Co trea, Kokaburra fyra och Spray rundar av fältet. Besättningen på Spray var nöjda och kommer allt närmare klungan för varje race.

Andra dagen började lugnt, men slutade dramatiskt. Kl 9.00 togs beslut om att skjuta upp starten pga. bleke. Men lagom till kl 10.15 hade sjöbrisen dragit igång och banan kunde läggas. Söndagen bjöd på ännu mer pangväder, med ännu mer vind än dagen innan. Byvinden översteg 7 m/s stundtals. Hallberg & Co inledde dagen med en spik, vilket gjorde att de lyckades knipa andraplatsen en poäng före Movins på totalen. Kokaburra lyckades till slut med en spik i tredje racet denna dag, det gjorde gott för den nygamla besättningens självförtroende. Movins slutade på tredje plats med ett antal poäng mindre än Kokaburra men bara ett mer än Hallberg & Co efter strykning. Fältet avrundades av Spray som trots manfall imponerade på alla med sitt sjömanskap – de seglade på 2 personer i den friska vinden.

Resultatet avgjordes i sista racet, där det blev en målgång så tight mellan 3 båtar att foto nästan krävdes för att avgöra placering. Samma målgång bjöd på traditionsenlig regeldiskussion kring regel 18, men inga sura miner. Totalsegern i Stockholms Expresseglares Distriktsmästerskap gick till Base XS, med rorsman Bengt Jansson.

Grattis och mycket välförtjänt, Bengt! Men jag måste fråga det som alla undrar, vad betyder egentligen båtnamnet Base VX, och hur uttalas det?

Kul att du frågar!

Jag döpte båten till det 1998 när jag började min AT i Västervik och ville bli narkosläkare. Base XS står för ”base excess” som är ett artärblodprov som används inom intensivvården. Jag läste på den tiden en artikel i läkartidningen om en popgrupp med narkosläkare som hette just Base XS. Jag hade då dessutom en riktigt fet stereo i båten så namnet skulle passa bra tänkte jag. Tyvärr byggde Thomas Ragnarsson ut den efter att vi kom tvåa i ett race på SM 2019 i Båstad. Lustigt nog fick vi en spik dagen efter (vår första och hittills ända) så han hotar nu med att bygga ut ännu mer inredning, spegel tex…

Så nu vet ni?.

Poängställningen var väldigt jämn, men den gör ändå inte seglingen rättvisa. På vattnet var det otroligt tight racing, och varje manöver och båtlängd räknades. I land var det idel glada miner, det enda som saknades var att fler Expresser-kompisar skulle kommit ur Corona-vilan. Efter prisutdelning gick många till Holmen Kök & Bar för så mycket after-sail man kan få i pandemi-tider.

Alla seglande var överens om att det vore extremt kul med en till regatta i Stockholms-området innan SM. Vi jobbar utifrån en hypotes om 21-22 augusti, kanske på fjolårets SM-vatten utanför Åkersberga eller på Baggensfjärden. Alternativ är helgen innan eller helgen efter. Kolla din besättnings kalender och meddela oss på Facebook!

Max Koszela och Staffan Hallberg,

Sveriges Expresseglare

Bankappsegling på hög nivå igång på Baggen!

Lämna ett svar